Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

To pyszna ciepła przystawka z wykorzystaniem niezastąpionej cukinii. Cukinia tak podana smakuje pysznie. Faszerowana cukinia może także stanowić danie obiadowe, gdy podamy ją w towarzystwie np. ryżu!

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 młode cukinie,
    • 300 gram mielonego mięsa drobiowego,
    • 1 cebula,
    • 1 marchew,
    • ok 120 gram sera żółtego,
    • 1 jajko,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • olej do smażenia,
    • natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane miseczki 1. Cukinie myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Z każdego plastra wydrążamy gniazda nasienne , tak by powstały miseczki (pozostawiamy nienaruszone spody, dna). Gotowe przekładamy na blaszkę do pieczenia i delikatnie oprószamy solą.
  • smażenie warzyw 2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej startą na grubych oczkach marchew.
  • dodanie mięsa 3. Gdy marchew delikatnie zmięknie dodajemy mięso. Całość doprawiamy do smaku i smażymy do momentu jak mięso będzie gotowe.
  • napełnienie miseczek 4. Tak przygotowane nadzienie zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Do przestudzonego dodajemy jajko. Po wymieszaniu farszem napełniamy cukiniowe miseczki. Całość wstawiamy na około 20 minut do piekarnika (180°C).
  • posypanie serem 5. Na pięć minut przed końcem danie posypujemy startym żółtym serem. Gdy ten się rozpłynie faszerowaną cukinię wyciągamy z piekarnika. Każdą porcję dekorujemy natką pietruszki i podajemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować