To pyszna ciepła przystawka z wykorzystaniem niezastąpionej cukinii. Cukinia tak podana smakuje pysznie. Faszerowana cukinia może także stanowić danie obiadowe, gdy podamy ją w towarzystwie np. ryżu!
Cukiniowe miseczki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Z każdego plastra wydrążamy gniazda nasienne , tak by powstały miseczki (pozostawiamy nienaruszone spody, dna). Gotowe przekładamy na blaszkę do pieczenia i delikatnie oprószamy solą.
2.Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej startą na grubych oczkach marchew.
3.Gdy marchew delikatnie zmięknie dodajemy mięso. Całość doprawiamy do smaku i smażymy do momentu jak mięso będzie gotowe.
4.Tak przygotowane nadzienie zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Do przestudzonego dodajemy jajko. Po wymieszaniu farszem napełniamy cukiniowe miseczki. Całość wstawiamy na około 20 minut do piekarnika (180°C).
5.Na pięć minut przed końcem danie posypujemy startym żółtym serem. Gdy ten się rozpłynie faszerowaną cukinię wyciągamy z piekarnika. Każdą porcję dekorujemy natką pietruszki i podajemy!
Komentarze