Cukiniowe łódeczki z sosem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem.

  • 40 min

Składniki:

  • * 2 średnie cukinie
    * 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka
    * puszka pomidorów
    * mała cebula
    * ząbek czosnku
    * garść zielonych oliwek bez pestek
    * świeże zioła - bazylia, oregano
    * sól, pieprz do smaku
    * przyprawa do pizzy
    * rozmaryn
    * łyżka oliwy z oliwek

Cukiniowe łódeczki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem z sokiem. Przykryć i dusić pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, przyprawić do smaku. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Parować 5-7 minut. Nadziać farszem, w wersji niedietetycznej można posypać cukinie serem i zapiec. W wersji lekkiej posypać ziołami i podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy