Sezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem.
40 min
Składniki:
* 2 średnie cukinie
* 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka
* puszka pomidorów
* mała cebula
* ząbek czosnku
* garść zielonych oliwek bez pestek
* świeże zioła - bazylia, oregano
* sól, pieprz do smaku
* przyprawa do pizzy
* rozmaryn
* łyżka oliwy z oliwek
Cukiniowe łódeczki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem z sokiem. Przykryć i dusić pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, przyprawić do smaku. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Parować 5-7 minut. Nadziać farszem, w wersji niedietetycznej można posypać cukinie serem i zapiec. W wersji lekkiej posypać ziołami i podawać na ciepło.
Komentarze