Cukiniowe łódeczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Janina Bejgier

  • Łatwy

Składniki:

  • - nieduże cukinie: 3 sztuki
    - torebka ugotowanej kaszy gryczanej: 1 sztuka
    - mielone orzechy włoskie: 4 łyżki
    - tarty żółty ser: 15 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub kolendra (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - olej (do smażenia): 4 łyżki

Cukiniowe łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ (powstaną łódeczki). Blanszujemy 5 minut w osolonej
    wodzie.
  • 2. Miąższ kroimy i przesmażamy z posiekaną cebulą. Dodajemy kaszę, orzechy, doprawiamy. Napełniamy łódeczki farszem. Zapiekamy w 180 °C 15 min. Posypujemy serem i zapiekamy 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy