Cukiniowe leczo z chlebkiem kminowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest to smak mojego dzieciństwa, odtworzony przeze mnie metodą prób i błędów ponieważ nie posiadałam przepisu. Takie Leczo gotowała moja mama kiedy byłam małą dziewczynką. Przepis na chlebki dostałam od przyjaciółki która przywiozła go aż z Indii. Jest to idealne połączenie smaków i aromatów.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na leczo:
    3 cukinie
    1 podwójna pierś z kurczaka
    10 dużych pieczarek
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    5 pomidorów
    50 ml koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    świeża bazylia
    świeże oregano
    1 litr wody
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki przyprawy do kurczaka

    Składniki na chlebki (na 6 porcji):
    300 gr mąki pszennej
    10 gr suchych drożdży
    200 ml jogurtu naturalnego
    50 ml ciepłego mleka
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka kurkumy
    1 łyżka kminku
    1 łyżka roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Cukiniowe leczo z chlebkiem kminowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę do której dodajemy 2 łyżki przyprawy do kurczaka i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wykrawamy pestki. Kroimy ją w kostkę, obficie solimy tak by puściła soki i ostawiamy na około 15 minut.
  • 3. Obieramy cebulę kroimy ją w piórka. Pieczarki i paprykę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki, pomidory w ćwiartki.
  • 4. Do garnka wlewamy około 3 łyżki oliwy z oliwek i rozgrzewamy ją.
  • 5. Dodajemy cebulę, paprykę i pieczarki i obsmażamy chwilę. Do warzyw dodajemy kurczaka i smażymy razem po czym zalewamy całość wrzącą wodą i dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory z wykrojonym gniazdem nasiennym oraz odsączoną z wody i soli cukinię oraz koncentrat pomidorowy i poszatkowany drobno czosnek, sól i pieprz. Całość gotujemy około 45 minut na wolnym ogniu.
  • 6. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Podczas gdy nasze leczo się gotuje przygotowujemy ciasto na chlebki kminkowe. Do miski dodajemy mąkę, sól, kurkumę i drożdże oraz mleko i łyżkę oliwy. Mieszamy i stopniowo dodajemy jogurt naturalny. Ciasto ma mieć kleistą konsystencję, najlepiej wyrabiać je w mikserze hakiem. Odstawiamy je pod czystą ściereczkę w ciepłe miejsce na 15 minut
  • 7. Uderzamy ciasto pięścią by je odgazować. Dzielimy je na 5 - 6 porcji i tworzymy z nich płaskie okrągłe placuszki, które umieszczamy na blasze na papierze do pieczenia. Smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy kminkiem.
  • 8. Wstawiamy Chlebki do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut aż zrobią się rumiane.
  • 9. Gorące chlebki podajemy z leczo posypanym bazylią i oregano.
    SMACZNEGO !

Porady

Górę ciasta na chlebki zamiast kminku można posypać zmiażdżonym czosnkiem lub sola morską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować