Cukiniowe krążki z fetą

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Potrawa ta jest częściowo moim autorskim wymysłem. Przygotowuję ją szczególnie latem, gdy w ogrodzie są świerze i młode warzywa. Pięknie wygląda na talerzu i jest bardzo smaczna.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Młoda cukinia: 2 sztuki
    - ser feta: 1 sztuka
    - Czerwona papryka (pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - pomidor (pokrojony w kostkę): 2 sztuki
    - cebula (pokrojona w kostkę): 2 sztuki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - ser żółty: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukiniowe krążki z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać ze skórki. Dla efektowniejszego wyglądu można zostawić cieniutkie paseczki skórki, ale tylko wtedy gdy jest naprawdę młoda. Następnie pokroić ją w krążki o wysokości ok. 6 cm i wydrążyć tak, aby brzegi krążków nie miały więcej niż 1,5 cm. Opruszyć je sola i odstawić.
    Cebulkę, paprykę i ok. 1 szkl. pokrojonej w drobną kostkę cukini podsmażyć do miękkości.
    Ser feta pokruszyć i dodać do niego pokrojoną natkę pietruszki, pomidor, , usmażoną cebulę, paprykę i cukinię. Doporawić do smaku, ale uważać z ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest już dość słony.
    Gotowym farszem wypełnić krążki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min w 200 C. Na pięć minut przed końcem posypać żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować