Potrawa ta jest częściowo moim autorskim wymysłem. Przygotowuję ją szczególnie latem, gdy w ogrodzie są świerze i młode warzywa. Pięknie wygląda na talerzu i jest bardzo smaczna.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
- Młoda cukinia: 2 sztuki
- ser feta: 1 sztuka
- Czerwona papryka (pokrojona w kostkę): 1 sztuka
- pomidor (pokrojony w kostkę): 2 sztuki
- cebula (pokrojona w kostkę): 2 sztuki
- natka pietruszki: 1 pęczek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie: 1 łyżka
- ser żółty: 5 łyżek
Cukiniowe krążki z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obrać ze skórki. Dla efektowniejszego wyglądu można zostawić cieniutkie paseczki skórki, ale tylko wtedy gdy jest naprawdę młoda. Następnie pokroić ją w krążki o wysokości ok. 6 cm i wydrążyć tak, aby brzegi krążków nie miały więcej niż 1,5 cm. Opruszyć je sola i odstawić.
Cebulkę, paprykę i ok. 1 szkl. pokrojonej w drobną kostkę cukini podsmażyć do miękkości.
Ser feta pokruszyć i dodać do niego pokrojoną natkę pietruszki, pomidor, , usmażoną cebulę, paprykę i cukinię. Doporawić do smaku, ale uważać z ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest już dość słony.
Gotowym farszem wypełnić krążki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min w 200 C. Na pięć minut przed końcem posypać żółtym serem.
Komentarze