Cukiniowe krążki w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Danie wymyśliłam od początku do końca sama i połączyłam przyprawy kuchni indyjskiej i włoskiej.

  • 15 min

Składniki:

  • jedna średnia cukinia
    jedna papryka czerwona
    dwa pomidory
    cztery duże pieczarki
    2 serki topione (czyste)
    śmietana 12 lub 18% (opakowanie)
    2 ząbki czosnku
    curry
    papryka ostra
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    kuskus

Cukiniowe krążki w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w krążki i układamy jeden obok drugiego na patelni, na rozgrzanej odrobinie oleju. Posypujemy przyprawami. Podsmażamy, aż się zarumienią, przewracamy na drugą stronę. Ta część cukinii, która nie zmieściła się na patelni w postaci krążków, kroimy w mniejsze cząstki i wrzucamy na patelnię. Całość ponownie doprawiamy, podsmażamy. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki. Na patelnię.To samo z czosnkiem -kroimy i na patelnię Do całości wlewamy maksymalnie pół szklanki wody. Chwilę trzymamy na ogniu. Serki kroimy w kostkę, dorzucamy do reszty. Dodajemy całą śmietanę. Mieszamy. Chwilę trzymamy na ogniu. Sos można poddusić pod przykryciem. W międzyczasie odmierzamy kuskus, solimy, zalewamy wrzątkiem i czekamy ok. 5 minut. Próbujemy, czy warzywa ą miękkie. Najlepsze są jeszcze lekko chrupiące. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy