Cukiniowe kąski z piekarnika

0 (0 ocen)

To wersja popularnych kotlecików cukiniowych z patelni, te jednak uważam są nieco zdrowsze bo pieczone bez tłuszczu. A mimo to smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • Składniki;
    1 średnia cukinia
    3 ziemniaki
    ok pół szklanki startego żółtego sera
    sól, pieprz, chili lub słodka papryka
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki pszennej ( lub więcej)
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Przekąski

Cukiniowe kąski z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości a następnie tłuczemy. Cukinię myjemy, jeśli jest młoda to nie obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy aby puściła sok. Następnie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez ściereczkę. Do miski wkładamy odciśniętą cukinię, utłuczone ziemniaki, przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę, tyle ile ciasto zabierze. Powinno ono być na tyle gęste aby móc formować kąski. Mogą to być małe wałeczki lub placuszki, decyzja należy do nas.
     Najlepiej formowac wilgotnymi dłońmi. Blaszkę wyłożyć folią lub papierem, należy dobrze natłuścić bo kąski lubią się przyklejac.
    W foremce układać jeden obok drugiego. Włożyc do piekarnika i piec około 30 min w temp. 180- 190C.
    Podawac na ciepło z ketchupem lub innym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować