Przepyszne gofry, wilgotne, mięsiste a z wierzchu chrupiące. Podałam je na słodko, ale myślę, że z dodatkami wytrawnymi tez będą super
Składniki:
200 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
200 g kefiru
2 jajka
250 g cukinii
Oraz:
200 g śmietany 30%
1 małe op. jeżyn
200 g moreli
Cukiniowe gofry z jeżynami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kefir i jajka ogrzać do temperatury pokojowej. Zmiksować.
Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne (jeśli jest młoda i niewielka to można to pominąć), zetrzeć na tarce. Posypać szczyptą soli, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.
Wlać kefir i jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać porcje ciasta, piec aż się zrumieni.
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jeżyny umyć, osuszyć. Morele obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę.
Gofry lekko przestudzić, nałożyć bitą śmietanę, owoce i od razu podawać.
Komentarze