Cukiniowe drożdżówki

5 (1 ocen)

Cukinię już nie raz używałam jako dodatek do ciast. Dlaczego więc nie przygotować z nią drożdżówek? Efekt wyszedł pyszny. Cukinia w duecie z galaretką nabrała orzeźwiającego smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 kg mąki,
    • 0,5 litry mleka,
    • 1 kostka margaryny mlecznej,
    • 10 dag drożdży,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 5 jajek do ciasta.
    • szczypta soli

    Dodatkowo:
    • jajko do smarowania brzegów

    Cukiniowe nadzienie:
    • 2 młode cukinie ( 1 kg)
    • 1,5 galaretki agrestowej,
    • Cukier do smaku (ok 2-3 łyżki),
    • Ewentualnie kwasek cytrynowy
    Kruszonka:
    • 6 łyżek cukru,
    • 10 dag margaryny lub masła,
    • 7 łyżek mąki,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Cukiniowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed wyrośnięciem 1. CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz łyżkę cukru. Do mieszaniny dodajemy około 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Tłuszcz rozpuszczamy i studzimy. Powinien być letni w trakcie dodawania do ciasta.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy część mąki, pozostały cukier, sól oraz jajka. Ciasto wyrabiamy około 15 minut, stopniowo dodając do niego mąkę. W połowie dodajemy letni, płynny tłuszcz.
    Gdy ciasto odchodzi od garbka i dłoni jest gotowe, czyli przykrywamy go ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrasta ono około 1 godziny.
  • wycinanie bułeczek 2. Gotowe wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 -2 cm. Z rozwałkowanego wycinamy, np. od szklanki lub kubka bułeczki.
  • wykonanie wgłębień 3. Wycięte przekładamy na przygotowane blaszki. Gdy bułeczki podrosną, na ich środku robimy zagłębienie.
  • nakładanie nadzienia 4. Boki drożdżówek smarujemy jajkiem. Na środek wykładamy cukiniowe nadzienie.
  • przed pieczeniem 5. . Całość oprószamy kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia.
  • dodanie cukru 6. NADZIENIE: Cukinię kroimy w kostkę. Pokrojoną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier i podgrzewamy do momentu jak będzie miękka i puści sok.
  • dodanie galaretki 7. Wytworzony sok odlewamy, a do cukinii dodajemy galaretkę. Gdy galaretka się rozpuści nadzienie zdejmujemy z ognia i studzimy. Po dodaniu galaretki cukinia odda jeszcze trochę płynu, ale zastygnie on pod jej wpływem.
    Według gustu możemy nadzienie doprawić dodatkowo cukrem lub kwaskiem cytrynowym.
    Nadzienie najlepiej przygotować wcześniej, by przed nałożeniem na drożdżówki było ono zastygnięte.
    KRUSZONKA: Powyższe składniki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach, tworząc jednocześnie kruszonkę.

Porady

Drożdżówki to wypiek, który chyba każdy uwielbia. Możemy nadać im różne kształty i smaki. Wszystko zależy od naszej pomysłowości lub też składników, którymi akurat dysponujemy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować