Cukiniowe ciasto ze śliwkami

4.49 (193 ocen)

  • 60 min

Ciasta z warzyw już nikogo nie dziwią. Można upiec je z fasoli, marchewki, buraków, dyni. Można też z cukinii. Jest obłędnie czekoladowe, delikatne i wilgotne, idealne! Upiekłam go ze śliwkami, polałam polewa czekoladową... i z każdym kęsem czuję się uzależniona;)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka +1 łyżka mąki
    250g startej na grubych oczkach cukinii
    1 szklanka brązowego cukru
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kakao
    100ml jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany
    150ml oleju rzepakowego
    2 jaja
    kilka śliwek

    Polewa czekoladowa:
    100ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Cukiniowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, ciągle ucierając, wlać olej, następnie dodać jogurt.
    Osobno wymieszać mąkę, sodę i kakao, wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać cukinię, wymieszać.
    Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st.C, do suchego patyczka.
    Polewa: cukier wymieszać z kakao, wlać śmietankę, ciągle mieszając podgrzewać. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż stanie się gęsta - ok. 2-3 minut.
    Upieczone ciasto ostudzić na kratce, polać polewą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować