Cukiniowe ciasto czekoladowe

5 (158 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze ciasto z cukinią jakie jadłam, wilgotne, aromatyczne. Cała moja rodzina go uwielbia.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • blaszka 30x20:
    1 średniej wielkosci cukinia,
    30 dkg mąki pszennej,
    2 jaja,
    10 dkg masła,
    20 dkg cukru,
    1 cukier waniliowy,
    180 g jogurtu naturalnego,
    125 ml oleju,
    3 łyżki kakao lub karobu,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody,

    Dodatkowo:
    50 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub miętowej,
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cukiniowe ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrami na puch, dodajemy jaja, jogurt i olej. Miksujemy. Mąkę przesiewamy z kakao, sodą i proszkiem. Stopniowo wsypujemy do masy. Cukinię myjemy, ścieramy na dużych oczkach wraz ze skórką, odciskamy nadmiar wody i dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 50 minut.
    Czekoladę z mlekiem roztapiamy i polewamy ciasto.

Porady

Do ciasta można dodać startą czekoladę lub posiekane orzechy. Produkty na ciasto powinny miec pokojową temperaturę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować