Bardzo lubię młode warzywa,gdyż maja miękką skórkę i trzeba ich długo zapiekać,cukinię i szparagi zerwałam w ogrodzie i tak powstał pyszny i zdrowy posiłek dla całej rodziny.
1 godz. 10 min
Składniki:
duża cukinia
200 g drobiowego mięsa mielonego
50 g ugotowanego ryżu
po kawałku zielonej,czerwonej i pomarańczowej papryki
5 plastrów żółtego sera
17 zielonych szparagów
17 żółtych szparagów
2 jajka
olej
sól
pieprz
Cukiniowa rolada w szparagowym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć,osuszyć odciąć końce i przy pomocy dużej łyżki wydrążyć miąższ .
Szparagi umyć.osuszyć, i wrzucić na rozgrzany olej,smażyć kilka minut,aż troszkę zmiękną.
2.Mięso mielone włożyć do miski,dodać ugotowany ryż,pokrojone w drobną kostkę papryki,jajko oraz sól i pieprz do smaku,wymieszać.
Przygotowaną masą mięsną wypełnić wydrążony środek cukinii.
Na wierzchu ułożyć plastry sera,posmarować je rozbełtanym jajkiem,a następnie ułożyć poziomo na przemian zielone i żółte szparagi.
Całość zawinąć w folię aluminiową,ułożyć na blaszce do pieczenia i zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30-40 minut.
Komentarze