Cukiniowa rolada w szparagowym płaszczyku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo lubię młode warzywa,gdyż maja miękką skórkę i trzeba ich długo zapiekać,cukinię i szparagi zerwałam w ogrodzie i tak powstał pyszny i zdrowy posiłek dla całej rodziny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • duża cukinia
    200 g drobiowego mięsa mielonego
    50 g ugotowanego ryżu
    po kawałku zielonej,czerwonej i pomarańczowej papryki
    5 plastrów żółtego sera
    17 zielonych szparagów
    17 żółtych szparagów
    2 jajka
    olej
    sól
    pieprz

Cukiniowa rolada w szparagowym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć,osuszyć odciąć końce i przy pomocy dużej łyżki wydrążyć miąższ .
    Szparagi umyć.osuszyć, i wrzucić na rozgrzany olej,smażyć kilka minut,aż troszkę zmiękną.
  • 2. Mięso mielone włożyć do miski,dodać ugotowany ryż,pokrojone w drobną kostkę papryki,jajko oraz sól i pieprz do smaku,wymieszać.
    Przygotowaną masą mięsną wypełnić wydrążony środek cukinii.
    Na wierzchu ułożyć plastry sera,posmarować je rozbełtanym jajkiem,a następnie ułożyć poziomo na przemian zielone i żółte szparagi.
    Całość zawinąć w folię aluminiową,ułożyć na blaszce do pieczenia i zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy