CUKINIOWA FOCACCIA ZE SŁONECZNIKIEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 55 min

Focaccia to pieczywo idealne aby podać je do wszelkich zup kremów. Jest pachnąca za sprawą ziół, ładnie wygląda i wspaniale smakuje za sprawą cukinii. Focaccia ta ma interesujący dodatek w postaci ziaren słonecznika, które nadają jej lekko orzechowy posmak.

  • 1 godz. 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 230 g mąki pszennej typ 650
    - 10 g drożdży świeżych
    - 0,5 łyżeczki cukru
    - 0,5 łyżeczki pieprzu
    - 1 łyżeczka soli
    - 180 g letniej wody
    - 50 ml oleju
    - 50 g łuskanych ziaren słonecznika

    Dodatki:
    - 1 mała cukinia
    - 1 cebula
    - 1 łyżeczka majeranku suszonego lub świeżego
    - 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
    - 1 łyżeczka bazylii suszonej lub świeżej
    - 5 łyżek startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia

Cukiniowa focaccia ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, zrobić w mące dołek i wkruszyć w niego drożdże, drożdże posypać cukrem i poczekać 5 minut. W tym czasie na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika.
  • 2. Do miski z mąką i drożdżami wsypać pieprz, sól, ziarna słonecznika, wlać oliwę i wodę. Ciasto zagnieść przez ok. 5 minut. Wyrobione ciasto umieścić w misce posmarowanej oliwą, przykryć folią, nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
  • 3. Pokroić cukinię razem ze skórką w plastry, obrać cebulę i pokroić w piórka, posiekać zioła jeśli używamy świeżych. Przygotować formę o średnicy 28 cm jeśli metalowa to posmarować oliwą, jeśli silikonowa to nie trzeba niczym smarować.
  • 4. Ciasto przełożyć do formy i rozciągnąć je zwilżonymi wodą palcami aby zajmowało całe dno formy. Na cieście rozłożyć cukinię, cebulę, posypać ziołami oraz serem. Focaccie odstawić na 20 minut aby lekko podrosła. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.
  • 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut, focaccia na górze ma się apetycznie zarumienić.

Porady

Focaccie idealnie piecze się w silikonowej formie do tart.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Domowa foccacia

To może cię zainteresować