Cukiniowa chlipciajka

0 (0 ocen)

Nie miałam pomysłu co zrobić z cukinią, i tak powstała ta prosta i smaczna zupa.

Składniki:

  • ok 2-3 l wody
    1 większa cukinia
    4 małe marchewki
    1 udko z kurczaka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    1 kostka rosołu drobiowego


    100 g groszku ptysiowego

Cukiniowa chlipciajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy udko z kurczaka, obraną cebulę, obrana i pokrojona w mniejsze kawałki marchewkę. Zalewamy wodą dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu
  • 2. Cukinie obieramy, kroimy w plasterki, wydążamy nasiona. Na patelni rozgrzewamy ok 2łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy plastry cukinii i smażymy z obu dwóch stron -po 5 min z każdej strony.
  • 3. Cukinie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukinie i kostkę rosołową wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy ok 20 minut
  • 4. Z Zupy wyciągamy kurczaka i cebulę. Lekko studzimy zupę i miksujemy za pomocą blendera. Podgrzewamy zupę. Wlewamy do miseczek i podajemy z groszkiem ptysiowym

Komentarze

Podobne przepisy