CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM (ZUCCHINE RIPIENE di RICOTTA e SPECK)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne lekkie danie. Cukinie wypełnione kremowym serkiem ricotta z dodatkiem boczku, który nadaję potrawie wspaniałego aromatu. Całość zapieczona w piecu. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 4 małe cukinie
    100 g lekko wędzonego boczku
    ½ cebuli
    50 g sera typu parmezan
    150 g serka ricotta
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinie nadziewane ricottą i boczkiem (zucchine ripiene di ricotta e speck) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM 1. Cukinie (w całości) obgotować we wrzącej, lekko posolonej wodzie przez ok. 10 min.
  • CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM 2. Obgotowane cukinie przekroić wzdłuż na pół i małą łyżeczką wydrążyć środek. Miąższ lekko odcisnąć w dłoniach i pokroić.
  • 3. Na patelni podgrzać trochę oliwy i udusić pokrojoną drobno cebulę, następnbie dodać pokrojony w kosteczkę poczek i poczekać aż się wytopi i lekko przypiecze. Teraz dodać pokrojony miąższ i przez chwilę razem podsmażyć.
  • CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM 4. W misce połączyć podsmażoną mieszankę, ricottę, parmezan starty na drobnej tarce. Doprawić solą i pieprzem.
  • CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM 5. Naczynie żaroodpornej lekko posmarować oliwą. Ułożyć wydrążone cukinie (można je dłońmi lekko natłuścić), delikatnie posolić.
  • CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM 6. Cukinie nadziać farszem, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropic oliwąć i piec w piekarniku (w górnej części z funkcją grill) nagrzanym do 200 °C przez ok. 15-20 min.

Porady

Boczek można zastąpić szynką. Można odłożyć troszkę podpieczonego boczku i ułożyć go na wierzch wypełnionych farszem cukinii. Cukinie zamiast obgotowywać we wrzącej wodzie, można przekroić na pół, skropić oliwą i podpiec w piekarniku przez ok. 15 min, a nastepnie wydrążyć i postępować zgodnie z przepisem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować