Cukinie faszerowane mięsem z indyka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zobaczyłam w warzywniaku takie małe cukiniowe cudeńka i nie mogłam się im oprzeć. Aż się prosiły, aby je nafaszerować mięsem mielonym!

  • 60 min

Składniki:

  • • 4 małe okrągłe cukinie
    • 500 g mięsa mielonego z indyka
    • 1 cebula
    • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarnach
    • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
    • 2 łyżki płatków jaglanych
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 łyżki oleju
    • 2 plastry sera żółtego
    • keczup do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukinie faszerowane mięsem z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinie faszerowane mięsem z indyka 1. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
    • Mięso mielone wymieszać z cebulą, siemieniem lnianym i płatkami jaglanymi.
    • Przyprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.
    • Cukinie przeciąć na pół, wydrążyć środek i posolić miseczki.
    • Masę mięsną podzielić na 8 części i nafaszerować nią miseczki.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut.
    • 3 minuty przed końcem pieczenia położyć na wierzchu po kawałku sera żółtego i dalej zapiekać 3 minuty.
    • Przed podaniem nałożyć na wierzch po odrobinie keczupu.

Porady

Cukinie można nafaszerować każdym rodzajem mięsa mielonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować