Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli cukinii , farsz wymyśliłam i zrobiłam z tego co miałam

Składniki:

  • 2 małe cukinie
    20 dag małych kurek
    1 mała cebula
    olej
    10 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią
    0,5 czerwonej papryki
    1 pomidor
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka masła
    natka pietruszki
    sól
    pieprz

Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przekroić na pół i wydrążyć, lekko osolić.
    Kurki oczyścić, myć i pokroić na kawałeczki
    Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurki z cebulą.
    Następnie dodać pokrojony w kostkę pomidor, pokrojoną w paseczki paprykę , bułkę tartą i 1 łyżkę masła. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Chwilę smażyć na wolnym ogniu, około 5 minut. Pod sam koniec dodać ser pleśniowy i natkę pietruszki, wymieszać.
    Tak przygotowanym farszem napełniać wydrążone cukinie.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 25 minut.

Porady

Zamiast kurek można użyć inne grzyby.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy