Cukinie faszerowane kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do niedużego garnka wlewamy 400ml wody i dodajemy 3/4 łyżeczki soli, kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy kaszę jęczmienną z zawartymi w opakowaniu dodatkami (soczewica, suszone pomidory i marchewka), po czym gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, po tym czasie wyłączamy i pozostawiamy pod przykryciem do czasu aż kasza wchłonie wszystką wodę.
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast szpinak po umyciu drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę i 0,5 łyżeczki soli i chwilę przesmażamy, po czym dodajemy posiekany szpinak i całość smażymy jeszcze 2 minuty (doprawiamy pieprzem). Ser mozarella kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę i dodajemy razem z usmażoną cebulą i szpinakiem do ugotowanej kaszy. Całość dokładnie mieszamy.
3.Do wymieszanego farszu z kaszy wbijamy jajko, w razie potrzeby dodajemy nieco przypraw do smaku i całość ponownie dokładnie mieszamy. Cukinie przecinamy wzdłuż na pół, a następnie za pomocą zwykłej łyżki lub łyżki do lodów wydrążamy jej środek. Farsz dzielimy na 4 części i równomiernie nakładamy do każdej z połówek cukinii, które układamy obok siebie na blaszce.
4.Do brytfanki wlewamy 1 szklankę wody, tak aby podczas pieczenia cukinie się nie przypaliły. Faszerowane cukinie pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180*, po tym czasie posypujemy jej serem żółtym startym na drobnych oczkach i zapiekamy jeszcze 3 minutki. Gorące cukinie wyjmujemy na talerze i jemy na gorąco
Porady
Do wydrążania cukinii warto użyć łyżki do lodów - robi się to szybciej i dokładniej
Komentarze