Cukinie faszerowane kaszą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszny przepis na zdrową kolację

  • 35 min

Składniki:

  • 1 cukinia żółta
    1 cukinia zielona
    125 gram kaszy jęczmiennej z soczewicą
    200 gram mozarelli
    2 szklanki świeżego, młodego szpinaku
    1 duża cebula
    1 jajko
    5 dag sera żółtego
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinie faszerowane kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wydrążąmy cukinie 1. Do niedużego garnka wlewamy 400ml wody i dodajemy 3/4 łyżeczki soli, kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy kaszę jęczmienną z zawartymi w opakowaniu dodatkami (soczewica, suszone pomidory i marchewka), po czym gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, po tym czasie wyłączamy i pozostawiamy pod przykryciem do czasu aż kasza wchłonie wszystką wodę.
  • dodajemy mozarelle 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast szpinak po umyciu drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy cebulę i 0,5 łyżeczki soli i chwilę przesmażamy, po czym dodajemy posiekany szpinak i całość smażymy jeszcze 2 minuty (doprawiamy pieprzem). Ser mozarella kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę i dodajemy razem z usmażoną cebulą i szpinakiem do ugotowanej kaszy. Całość dokładnie mieszamy.
  • wbijamy jajko 3. Do wymieszanego farszu z kaszy wbijamy jajko, w razie potrzeby dodajemy nieco przypraw do smaku i całość ponownie dokładnie mieszamy. Cukinie przecinamy wzdłuż na pół, a następnie za pomocą zwykłej łyżki lub łyżki do lodów wydrążamy jej środek. Farsz dzielimy na 4 części i równomiernie nakładamy do każdej z połówek cukinii, które układamy obok siebie na blaszce.
  • nakładamy farsz 4. Do brytfanki wlewamy 1 szklankę wody, tak aby podczas pieczenia cukinie się nie przypaliły. Faszerowane cukinie pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180*, po tym czasie posypujemy jej serem żółtym startym na drobnych oczkach i zapiekamy jeszcze 3 minutki. Gorące cukinie wyjmujemy na talerze i jemy na gorąco

Porady

Do wydrążania cukinii warto użyć łyżki do lodów - robi się to szybciej i dokładniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować