Cukinia wypełniona po brzegi pieczarkowym risotto zapiekana z serem. Prawda że brzmi pysznie zapewniam że i tak smakuje! Tylko kilka prostych składników i możemy przygotować pyszny i sycący obiad lub kolację.
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża młoda cukinia
100 gramów ryżu
150 gramów pieczarek
3 łyżki oleju
gruby plaster masła
2 garście tartego żółtego sera
około 300 ml delikatnego bulionu lub rosołu
sól
pieprz
ząbek czosnku
Cukinia zapiekana z pieczarkowym risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroimy wzdłuż na połowę.
Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Tak przygotowaną cukinię lekko oprószamy solą i pieprzem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, pieczemy około 15 minut.
2.W miedzy czasie pieczarki kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i podsmażamy ciągle mieszając aż się zeszkli.
Następnie wlewamy około pół szklanki bulionu, całość gotujemy ciągle mieszając do momentu aż płyn odparuje. Dodajemy pokrojone pieczarki doprawiamy sola, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku.
Całość chwilę smażymy nadal cały czas mieszając, następnie wlewamy pozostały bulion i gotujemy aż ryż zmięknie a całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło, mieszamy.
3.Tak przygotowanym risotto wypełniamy obficie wcześniej podpieczone cukinie, posypujemy tartym żółtym serem.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut.
Komentarze