Cukinia zapiekana z pieczarkowym risotto

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Cukinia wypełniona po brzegi pieczarkowym risotto zapiekana z serem. Prawda że brzmi pysznie zapewniam że i tak smakuje! Tylko kilka prostych składników i możemy przygotować pyszny i sycący obiad lub kolację.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża młoda cukinia
    100 gramów ryżu
    150 gramów pieczarek
    3 łyżki oleju
    gruby plaster masła
    2 garście tartego żółtego sera
    około 300 ml delikatnego bulionu lub rosołu
    sól
    pieprz
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Cukinia faszerowana

Cukinia zapiekana z pieczarkowym risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie kroimy wzdłuż na połowę.
    Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Tak przygotowaną cukinię lekko oprószamy solą i pieprzem.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, pieczemy około 15 minut.
  • 2. W miedzy czasie pieczarki kroimy na cienkie plasterki.
    Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i podsmażamy ciągle mieszając aż się zeszkli.
    Następnie wlewamy około pół szklanki bulionu, całość gotujemy ciągle mieszając do momentu aż płyn odparuje. Dodajemy pokrojone pieczarki doprawiamy sola, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku.
    Całość chwilę smażymy nadal cały czas mieszając, następnie wlewamy pozostały bulion i gotujemy aż ryż zmięknie a całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło, mieszamy.
  • 3. Tak przygotowanym risotto wypełniamy obficie wcześniej podpieczone cukinie, posypujemy tartym żółtym serem.
    Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pieczarki Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować