Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na zapiekaną cukinię. Farsz przygotowałam z mięsa mielonego, ryżu i świeżego szpinaku. Polecam na obiad.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    garść szpinaku
    15 dag mięsa mielonego
    1 mała czerwona cebula
    2 łyżki ugotowanego ryżu
    2 plasterki żółtego sera
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia zapiekana z mięsem, ryżem i szpinakiem 1. Szpinak myjemy i odsączamy z wody. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na dwie połowy, wyciągamy że środka miąższ i kroimy na bardzo drobno.
    Szpinak kroimy na drobno. Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na rozgrzany olej i smażymy przez około 10 minut.
    Dodajemy ryż i doprawiamy do smaku, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
    W międzyczasie kroimy żółty ser i blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Do cukinii wkładamy przygotowany farsz i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut i wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pokrojonym serem i dopiekamy jeszcze przez około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.93 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Cukinia zapiekana z tuńczykiem

To może cię zainteresować