Wspaniała zapiekanka z cukinii, kaszy gryczanej, sosu mięsno-pomidorowego, pod pierzyną sera i sosu beszamel. Pachnąca ziołami, złamana nutą przypraw korzennych, zdrowa, sycąca i wyjątkowo smaczna.
Cukinia zapiekana z kaszą i sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować sos beszamel: na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać mąkę, połączyć cały czas mieszając, aż nabierze złotego koloru. Wlać mleko, gotować na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką do ubijania, aż zgęstnieje (około 10 minut).
3.Cebulę i czosnek drobno posiekać (używam wieloczynnościowego robota kuchennego). Mięso mielone połączyć z cebulą i czosnkiem, dodać sól, pieprz, oregano,paprykę,przyprawę do piernika,podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso zmiksować w blenderze z pomidorami.
4.Cukinie umyć, obrać, pokroić w plastry.
5.Na rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyło się mięso dusić przez 5 minut cukinię.
8.Kaszę polać gęstym sosem bolońskim, na sosie ułożyć resztę cukinii, a na niej ponownie kaszę, sos boloński i plastry sera. Wierzch polać sosem beszamelowym. Zapiekankę posypać płatkami papryki i pestkami dyni.
9.Piec 20 minut w temperaturze 200-220 stopni C. Pamietajcie, że w tym daniu kalorie pochodzące z sosów rozkładają sie na osiem osób;-)
Komentarze