Cukinia zapiekana z kaszą i sosem bolońskim

  • wyświetlono: 2459 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Wspaniała zapiekanka z cukinii, kaszy gryczanej, sosu mięsno-pomidorowego, pod pierzyną sera i sosu beszamel. Pachnąca ziołami, złamana nutą przypraw korzennych, zdrowa, sycąca i wyjątkowo smaczna.

Neblina36
  • 8 porcje
  • Średni

Składniki

- mięso mielone (wołowo-wieprzowe lub z szynki): 400 gramów
- cukinie (sredniej wielkości): 2 sztuki
- pomidory (całe): 1 puszka
- ser żółty (pełnotłusty lub mozzarella): 8 plastrów
- cebula (duża): 1 sztuka
- czosnek: 1 ząbek
- oregano (suszone): 2 łyżki
- przyprawa do piernika (lub mielony cynamon): 1 łyżeczka
- papryka czerwona (słodka/w proszku): 1 łyżeczka
- pieprz (czarny/mielony): 0.5 łyżeczki
- sól: 3 szczypty
- olej rzepakowy: 3 łyżki
- kasza gryczana (2 saszetki): 200 gramów
- pestki dyni: 2 łyżki
- papryka kolorowa (płatki/suszone/opcjonalnie): 1 łyżka
SOS BESZAMEL::
- masło: 3 łyżki
- mąka pszenna (typ 550): 4 łyżki
- mleko: 500 mililitrów
- gałka muszkatołowa (mielona/nie więcej): 0.5 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinia zapiekana z kaszą i sosem bolońskim

  • 1. Przygotować sos beszamel: na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać mąkę, połączyć cały czas mieszając, aż nabierze złotego koloru. Wlać mleko, gotować na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką do ubijania, aż zgęstnieje (około 10 minut).
  • 2. W osolonym wrzątku ugotować kaszę gryczaną ( 15-20 minut).
  • sos boloński3. Cebulę i czosnek drobno posiekać (używam wieloczynnościowego robota kuchennego). Mięso mielone połączyć z cebulą i czosnkiem, dodać sól, pieprz, oregano,paprykę,przyprawę do piernika,podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso zmiksować w blenderze z pomidorami.
  • cukinie4. Cukinie umyć, obrać, pokroić w plastry.
  • zdrowa cukinia5. Na rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyło się mięso dusić przez 5 minut cukinię.
  • cukinia-samo zdrowie6. Głębokie naczynie żaroodporne posmarować lekko olejem, dno naczynia pokryć plastrami cukinii (resztę odłożyć, bedzie potrzebna).
  • zdrowa kasza+cukinia7. Na cukinię wysypać połowę kaszy gryczanej.
  • zapiekanka samo zdrowie8. Kaszę polać gęstym sosem bolońskim, na sosie ułożyć resztę cukinii, a na niej ponownie kaszę, sos boloński i plastry sera. Wierzch polać sosem beszamelowym. Zapiekankę posypać płatkami papryki i pestkami dyni.
  • zapiekana cukinia z kaszą itp.9. Piec 20 minut w temperaturze 200-220 stopni C. Pamietajcie, że w tym daniu kalorie pochodzące z sosów rozkładają sie na osiem osób;-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonecebulaPomidoryczosnekkasza gryczanacukinieobiadmasłokonkurs_na_zdrowie

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z mięsem kaczki zapiekane w sosie bolońskim

Dodane przez: Gregorhspeed

Gołąbki z mięsem kaczki zapiekane w sosie...

Bardzo lubimy gołąbki i kuchenne...

Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego...

Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego...

PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

Mam dla Was pulpeciki ( albo jak...

Cebula z farszem bolońskim

Dodane przez: nataliaa92

Zapiekane cebule z farszem bolońskim

Wpadłam na pomysł jak wykorzystać...

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką

Dodane przez: kuchenny świat

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i papryką

Zapraszam na pyszną pieczoną cukinię....

danie

Dodane przez: Babcia Tereska

PIKANTNE PULPETY Z SOSEM BOLOŃSKIM

Pikantne pulpety z sosem do obiadu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE