Młoda cukinia w formie zapiekanki pod sosem w stylu beszamelu, z dodatkiem młodej marchewki, pora oraz kukurydzy. Do tego garść aromatycznych ziół i pyszny posiłek gotowy.
Składniki:
3 średnie młode cukinie (łącznie 800g)
masło do formy
Sos:
1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
100 g młodej marchewki
10 cm-owy kawałek pora
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
3 jajka
3 łyżeczki mąki pszennej
po 1 łyżce posiekanych ziół - bazylii, lubczyku, natki pietruszki
1/2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
szczypta papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Cukinia zapiekana w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do zapiekania (średnica 24 cm) posmarować masłem. Ułożyć w niej koncentrycznie - w sposób podobny jak domino - cienkie plastry cukinii.
2.W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekanego pora oraz oskrobaną i drobno pokrojoną marchewkę - dusić 10 min.
3.Warzywa oprószyć mąką i chwilę zasmażyć.
4.Powoli wlać wodę i mleko i, mieszając, zagotować. Wsypać paprykę w proszku i Vegetę - wymieszać. Dołożyć osączoną kukurydzę - całość gotować ok. 5 min. Wystudzić.
5.Do sosu dodać posiekane zioła, wbić jajka - wymieszać. Następnie doprawić do smaku. Sosem przykryć cukinię w formie.
Komentarze