Cukinia zapiekana w cieście francuskim z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cukinia przyrządzona inaczej, na słodko jako słodki dodatek do obiadu. Warzywo jest w cieście kruche i aromatyczne a smaku dodaje chrupiąca otoczka z ciasta francuskiego. Moje wnuczki były zachwycone wypiekiem, bo uwielbiają cukinię.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 cukinia młoda około 40 dag
    3 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 małe jajko
    2 duże łyżki cukru
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Cukinia zapiekana w cieście francuskim z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cukinię opłukać, wysuszyć, obrać cienko ze skórki, pokroić na talary o grubości około 3 mm. Wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć w misce, zasypać 2 łyżkami cukru, odstawić na 4 godziny. Żurawinę zaląc gorąca wodą, odstawić na ½ godziny, następnie osączyć na sitku. Po upłynie czasu cukinię osaczyć na sitku z powstałego soku. Ciasto pokroić na kwadraty. Na środek każdego kawała ułożyć plaster cukinii, w środek włożyć żurawinę, skleić rogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozkłócić, posmarować ciastka, posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni na rumiany kolor około 30 minut.

Porady

1.zamiast żurawiny suszonej można dodać żurawinę konserwową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować