Cukinia z piekarnika nadziewana pomidorami,cebulą i serem

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam takie obiady,lekkie i smaczne.W tym roku mam dużo własnej cukinii ,więc wymyśliłam to danie.Taką cukinie możemy przygotować również na ciepłą kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 niewielkie cukinie
    2 duże cebule
    1 puszka pomidorów ( całe, 400 g )
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    bazylia suszona według uznania
    20 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia z piekarnika nadziewana pomidorami,cebulą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę ( czosnek siekamy dość drobno ). Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy,dodajemy czosnek ,chwilę przesmażamy.Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,bazylią i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Cukinie myjemy,osuszamy i cienko obieramy.Następnie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek ,formując łódeczki.Cukinie od środka lekko oprószamy solą.
  • 3. Przygotowane cukinie układamy w formie do pieczenia,nadziewamy sosem pomidorowo - cebulowym,podlewamy odrobiną oleju i gorącej wody.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Pieczemy do miękkości cukinii.
  • 4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i pod koniec pieczenia posypujemy nim cukinie,zapiekamy jeszcze chwilę aż ser się roztopi.Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować