Cukinia z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Połączenie warzywa z mięsem w ciekawej formie.

  • 60 min

Składniki:

  • -2 młode cukinie
    -500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub z drobiu - do wyboru)
    -1 duża cebula
    -3 ząbki czosnku
    -2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    -1 mała marchew starta na drobno
    -szczypta soli
    - pieprz do smaku
    - 1 łyżeczka bazylii,
    -1 łyżeczka oregano
    -1 łyżeczka tymianku
    - 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    - kilka plasterków żółtego sera
    - 1 surowe jajo
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić. Cukinie dobrze umyć, odkroić końcówki, przekroić na pół. Wydrążyć łyżeczką środki, które należy pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso mielone. Dodać posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • 3. Gdy wszystko się zarumieni dodać marchewkę i wydrążone środki cukinii. Na końcu dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 4. Gdy mięso delikatnie przestygnie dodać jajko i wymieszać. Napełnić farszem łódeczki z cukinii. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180 stopni. 10 minut przed zakończeniem pieczenia ułożyć na łódeczkach plastry żółtego sera, by się roztopił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować