Cukinia z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić. Cukinie dobrze umyć, odkroić końcówki, przekroić na pół. Wydrążyć łyżeczką środki, które należy pokroić w drobną kostkę.
2.Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso mielone. Dodać posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
3.Gdy wszystko się zarumieni dodać marchewkę i wydrążone środki cukinii. Na końcu dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
4.Gdy mięso delikatnie przestygnie dodać jajko i wymieszać. Napełnić farszem łódeczki z cukinii. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180 stopni. 10 minut przed zakończeniem pieczenia ułożyć na łódeczkach plastry żółtego sera, by się roztopił.
Komentarze