Cukinia z mięsem i buraczanym caprese

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszna cukinia ,która można podać z capreze na zimno lub z caprese na ciepło z rozpuszczonym serem, ale to już jak kto woli, bo obie wersje są bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże cukinie
    2 ugotowane buraczki
    2 kulki sera mozzarelli
    ser feta
    masa mięsna:
    ok 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 woreczek kaszy jaglanej
    1 jajko
    sól i pieprz
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukinia z mięsem i buraczanym caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia 1. Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż i wydrążamy miąższ. Solimy i odstawiamy na kilka minut aż puści soki,które odlewamy. Następnie doprawiamy cukinię sola i pieprzem.
  • mięso 2. Kasze jaglaną gotujemy tak jak podano na opakowaniu. Odsączamy, studzimy i dodajemy do mięsa razem z resztą składników. Wszystko razem wyrabiamy.
  • cukinia faszerowana 3. Przyprawione cukinie wypełniamy masa mięsna, między mięso wkładamy sporą ilośc pokrojonego sera feta. W tym momencie możemy już zapiekać nasze cukinie jeśli chcemy ułożyć carese bez zapiekania.
  • cukinia 4. Natomiast jeśli chcemy zapiekać razem z caprese to kroimy plastry ugotowanego buraka oraz sera mozzarella i układamy naprzemiennie na cukinii.
  • cukinia 5. Zapiekamy cukinie w nagrzanym piekarniku do 200st.C przez 25 minut.

Porady

Cukinie podajemy na dwa sposoby z zapiekanym caprese lub z samym farszem i kładziemy caprese po upieczeniu cukinii. Obie wersje sa smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cukinia Kasza jaglana Mięso Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować