makowite połączenia smakowe to często kwestia przypadku. Gdy z
poprzedniego dania zostają mi niewykorzystane składniki i zawsze staram
się je wkomponować do innego dania. Tak powstał farsz do moich cukinii.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4-5 średnich cukinii (najlepiej odmiana o okrągłym kształcie)
Około 40 dag wieprzowego mięsa mielonego
Około ¾ szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
2 korzenie pietruszki
marchewka
pół czerwonej i żółtej papryki
Cebula
Sól, pieprz
Olej
Opcjonalnie: starty ser żółty
Cukinia z kaszą jęczmienną, pietruszką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie przekrój na połówki i wydrąż miąższ. Marchewkę,
pietruszkę obierz, pokrój i ugotuj. Cebulę obierz i pokrój drobno,
podsmaż lekko na oleju. Paprykę umyj, pokrój i przesmaż razem z
cebulą kilka minut. Następnie dodaj mięso mielone i smaż razem wszystko
około 10 minut. Następnie z mieszanki mięsno- warzywnej odlej z
nadmiaru płynu, następnie dodaj kaszę, marchewkę, pietruszkę,
przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość i farszem napełnij
cukinie. Opcjonalnie możesz posypać wierzch cukinii żółtym serem.
Cukinie piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze