cukinia z kaszą jęczmienną, pietruszką i papryką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

makowite połączenia smakowe to często kwestia przypadku. Gdy z
poprzedniego dania zostają mi niewykorzystane składniki i zawsze staram
się je wkomponować do innego dania. Tak powstał farsz do moich cukinii.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 średnich cukinii (najlepiej odmiana o okrągłym kształcie)
    Około 40 dag wieprzowego mięsa mielonego
    Około ¾ szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
    2 korzenie pietruszki
    marchewka
    pół czerwonej i żółtej papryki
    Cebula
    Sól, pieprz
    Olej
    Opcjonalnie: starty ser żółty

Cukinia z kaszą jęczmienną, pietruszką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przekrój na połówki i wydrąż miąższ. Marchewkę,
    pietruszkę obierz, pokrój i ugotuj. Cebulę obierz i pokrój drobno,
    podsmaż lekko na oleju. Paprykę umyj, pokrój i przesmaż razem z
    cebulą kilka minut. Następnie dodaj mięso mielone i smaż razem wszystko
    około 10 minut. Następnie z mieszanki mięsno- warzywnej odlej z
    nadmiaru płynu, następnie dodaj kaszę, marchewkę, pietruszkę,
    przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość i farszem napełnij
    cukinie. Opcjonalnie możesz posypać wierzch cukinii żółtym serem.
    Cukinie piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy