Cukinia z farszem chili con carne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Cukinia faszerowana w meksykańskim stylu. Ta propozycja na pewno zasmakuje osobom, które lubią ostre i zdecydowane smaki.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8-10 okrągłych cukinii
    farsz:
    600 g wołowiny
    łyżka klarowanego masła
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 papryki
    ziarna z kolby kukurydzy
    400 g ugotowanej fasoli, użyłam czerwonej i czarnej
    2 papryczki chili
    100 ml ciemnego piwa
    500 g passaty pomidorowej
    50 g kolorowej komosy ryżowej (quinoa)
    sól
    pieprz czarny
    chili w proszku i pieprz cayenne, jeśli lubimy bardziej ostre
    kmin rzymski
    świeże oregano, tymianek i majeranek
    szczypta cynamonu
    2 ziela angielskie roztarte w moździerzu
    kilka kropli sosu worcestershire

    jogurt i świeże zioła do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia z farszem chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na maśle. Do masła dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodajemy przyprawy(oprócz świeżych ziół je dodajemy na końcu).


    Wlewamy piwo i dusimy przez 15-20 minut na wolnym ogniu.
    Do mięsa dodajemy ziarna kukurydzy, fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i komosę ryżową. Wlewamy passatę pomidorową dusimy razem kolejne 15-20 minut. Dodajemy świeże zioła i doprawiamy do smaku.

    Z cukinii odcinamy wierzch, a środek wydrążamy łyżką. Do środka każdej nakładamy farsz, przykrywamy wierzchem. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą lub bulionem. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach C.

    Cukinię podajemy z gęstym jogurtem i posypaną świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować