Cukinia z curry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pora rozpocząć sezon przetworów. Na pierwszy rzut idzie cukinia, która w tym roku wyjątkowo obficie obrodziła. Przcy przy niej niewiele a taki słoiczek będzie wspaniałym dodatkiem do zimowego obiadu.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
    2 duże cebule
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    gorczyca
    Zalewa:
    7 szklanek wody
    1,5 szklanki octu 10%
    2 szklanki cukru
    1,5 łyżki soli
    1,5 łyżki curry

Cukinia z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia z curry 1. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w półksiężyce (lub jeśli cukinia jest duża w ćwiartki).

    Cebulę kroimy w plastry. Na dno każdego (wcześniej wyparzonego) słoika układamy plaster cebuli, wsypujemy pół łyżeczki gorczycy, wrzucamy po 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Pokrojoną cukinię układamy dość ciasno w słoikach.
  • Cukinia z curry 2. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, studzimy. Zimną wypełniamy słoiki. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

    Odstawiamy do góry nogami i pozostawiamy do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy