Pora rozpocząć sezon przetworów. Na pierwszy rzut idzie cukinia, która w tym roku wyjątkowo obficie obrodziła. Przcy przy niej niewiele a taki słoiczek będzie wspaniałym dodatkiem do zimowego obiadu.
60 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
2,5 kg cukinii
2 duże cebule
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
gorczyca
Zalewa:
7 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
1,5 łyżki curry
Cukinia z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w półksiężyce (lub jeśli cukinia jest duża w ćwiartki).
Cebulę kroimy w plastry. Na dno każdego (wcześniej wyparzonego) słoika układamy plaster cebuli, wsypujemy pół łyżeczki gorczycy, wrzucamy po 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Pokrojoną cukinię układamy dość ciasno w słoikach.
Komentarze