Cukinia w sosie śmietanowo - pomidorowym (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pokroić w kosteczki ok. 1 cm, nagrzać patelnię, dodać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać cukinię, posolić i posypać czerwoną papryką w proszku i pieprzem. Smażyć aż kostki cukinii się zarumienią. Usmażoną cukinię przełożyć do miseczki.
W tym czasie ugotować makaron.
Przy odlewaniu makaronu należy odlać ok 0,5 szklanki wody z gotującego się makaronu.
2.Na tej samej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy z oliwek i dodać pokrojony czosnek. Smażyć ok. 1 min. Następnie wyłożyć śmietanę, mieszając cały czas dodać przecier pomidorowy. Lekko doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszać.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, należy dodać trochę odlanej wody z makaronu.
Następnie dodać pokrojony zielony koperek i pokrojoną bazylię.
3.Do sosu dodać smażoną cukinię. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną do smaku.
Dokładnie wymieszać.
Podawać z makaronem.
Porady
Inne opcje serwowania to z ryżem, kaszą lub kluskami według uznania.
Do tego pasuje również zielona sałata ze śmietaną i kwaskiem cytrynowym.
Komentarze