Cukinia w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 25 min

To cukiniowa potrawa mojej mamy. Przypomina mi rodzinny domi dzieciństwo.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    1 cebula
    500 g mięsa mielonego (w moim przypadku mielona łopatka)
    3 pomidory
    2 papryki białe
    1 papryka czerwona
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    5 pieczarek
    1,5l bulionu warzywnego (lub z kostki)
    500 g sos słodko-kwaśny (w słoiku)
    1 jabłko
    vegeta
    papryka słodka
    pieprz cayeene
    rozmaryn
    sól, pieprz
    cukier

Cukinia w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy cukinię, cebulę, następnie kroimy. Kroimy również papryki, pomidory, pieczarki, jabłko. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy cukinię, papryki, pieczarki, jabłko. W tym czasie na patelni podsmażamy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dorzucamy cebulę, smażymy. Przerzucamy do garnka z warzywami. Dorzucamy pomidory. Gotujemy do kruchości cukinii. Wlewamy sos, na patelni na maśle lekko rumienimy pokrojony czosnek. Wrzucamy do garnka. Przyprawiamy według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy