Cukinia w słodkiej zalewie

4.51 (196 ocen)

  • 25 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika. Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast i deserów.

  • 25 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cukinii
    1/2 kg cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    ok 5 szt goździków
    1,5 l wody
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia w słodkiej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cukinie pokroić w kostkę i umieścić w niewielkim garnuszku.
    Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i przelać do cukinii.
    Całość odstawić na 24 h, a następnie odcedzić.
    Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, goździki.
    Wszystko razem zagotować i pozostawić do ostygnięcia.
    Cukinię włożyć do słoików i zalać zimną zalewą.
    Pasteryzować około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować