Cukinia w puchatym cieście z prażoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tak przygotowana jest niezwykle pyszną i sytą przekąską, która idealnie znika bez dodatków, a czasami z ulubionym sosem. Sposób na ciasto jest często przeze mnie praktykowany i właśnie przeważnie tak przyrządzam różne warzywa, czy kiełbaski (jeśli mają być smażone w cieście).

  • 20 min

Składniki:

  • 1 cukinia (mała)
    Ciasto:
    1 jajko
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
    2-3 łyżki prażonej cebulki
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżki octu spirytusowego
    sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)
    Dodatkowo:
    mąka do obtaczania
    olej do głębokiego smażenia

Cukinia w puchatym cieście z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0neg64c 1. Umytą cukinię pokroić (ze skórką) w plasterki.
  • image-0q976vq 2. Jajko zmiksować z mlekiem i mąką.
    Dodać sól i prażoną cebulkę.
    W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
    Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać.
  • image-20hetnc 3. Plasterki cukinii dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście.
  • image-1vlyiqh 4. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • image-1y8lc89 5. Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
    (Ja taką cukinię uwielbiam też na zimno.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy