Cukinia w mięsnym gulaszu

4.46 (177 ocen)

  • 40 min

Smaczniejsza i zdrowsza odmiana gulaszu, dzięki przewadze warzyw.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg schabu bez kości
    30 dag pieczarek
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1 średnia cukinia
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    jarzynka
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    Do przyprawienia mięsa:
    2 łyżki oliwy
    2 ząbki zgniecionego czosnku
    1 łyżeczka jarzynki
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    odrobina papryki ostrej
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Cukinia w mięsnym gulaszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki do przyprawienia mięsa wymieszać i dokładnie wetrzeć w kawałki mięsa. Odstawić do lodówki.
  • 2. Warzywa umyć i obrać. Paprykę oczyścić z nasion i razem z cebulą i cukinią pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.
  • Do mięsa z cebulą dołożyć pieczarki, paprykę, marchewkę i pietruszkę. 3. Mięso podsmażyć na oleju, dodając pod koniec smażenia cebulę. Przełożyć do większego garnka, dodać pieczarki, paprykę, marchewkę i pietruszkę. Koncentrat rozpuścić w 2 szklankach wody i dodać do potrawy. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
  • Potrawę podawać z brązowym ryżem. 4. Następnie dodać cukinię, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną jarzynki. Dusić ok. 30 minut do miękkości warzyw i mięsa. Na końcu posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z brązowym ryżem ugotowanym na sypko.

Porady

Surowe mięso można przyprawić parę godzin wcześniej i wstawić do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować