Cukinia w mięsnym gulaszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki do przyprawienia mięsa wymieszać i dokładnie wetrzeć w kawałki mięsa. Odstawić do lodówki.
2.Warzywa umyć i obrać. Paprykę oczyścić z nasion i razem z cebulą i cukinią pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.
3.Mięso podsmażyć na oleju, dodając pod koniec smażenia cebulę. Przełożyć do większego garnka, dodać pieczarki, paprykę, marchewkę i pietruszkę. Koncentrat rozpuścić w 2 szklankach wody i dodać do potrawy. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
4.Następnie dodać cukinię, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną jarzynki. Dusić ok. 30 minut do miękkości warzyw i mięsa. Na końcu posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z brązowym ryżem ugotowanym na sypko.
Porady
Surowe mięso można przyprawić parę godzin wcześniej i wstawić do lodówki.
Komentarze