Cukinia w cieście sezamowym

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Mój pomysł na urozmaicenie popularnej cukinii w cieście naleśnikowym

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    4 łyżki gęstego jogurtu (np. typu greckiego)
    1 jajko
    3 łyżki mąki pszennej
    5 - 6 łyżek sezamu
    1/2 łyżeczki soli
    olej do smażenia

Cukinia w cieście sezamowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia w cieście sezamowym 1. Cukinię kroimy w plastry grubości ok. 8 - 10 mm. Jeśli skórka jest cienka możecie ją spokojnie zostawić, jeśli trafiła Wam się cukinia ze zgrubiałą już skórką obierzcie ją przed pokrojeniem, bo będzie zwyczajnie twarda. Z każdego plastra wycinamy ziarna - tak żeby powstało koło z dziurką w środku :-)
    Jogurt łączymy z jajkiem, następnie dodajemy mąkę, sól i sezam - dokładnie mieszamy. Teraz każdy plaster cukinii zanurzamy w cieście - jest dość gęste, więc musicie te plastry obrócić kilka razy żeby były dokładnie pokryte i układamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy