Cukinia w cieście

0 (0 ocen)

Pierwszy raz jadłam to danie 8 lat temu u teściowej. Zakochałam się wtedy w cukinii na dobre! Polecam jako szybką przekąskę do piwka dla niespodziewanych gości ;)

Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mleka
    1 jajko
    sól
    biały pieprz
    szczypta proszku do pieczenia
    1 długa cukinia
    olej rzepakowy do smażenia
    sałata do dekoracji
    sos czosnkowy do podania

Cukinia w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cukinię wyszorować dokładnie, odciąć końce, pokroić ją w grubsze plastry.

    W misce umieścić mąkę i proszek do pieczenia, jajko i mleko, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

    W cieście zanurzać krążki cukinii, wyjąć widelcem, kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju.

    Smażyć z obu stron na rumiano. Następnie ułożyć na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Cukiniowe krążki podawać ułożone na sałacie, najlepiej z sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy