Cukinia po meksykańsku

4.48 (181 ocen)

sycące danie z cukinią na meksykańską nutę

Składniki:

  • 1 cukinia,
    po 1 czerwonej i zielonej papryce,
    ½ puszki fasoli czerwonej,
    ½ puszki kukurydzy konserwowej,
    1 cebula,
    2 papryczki chilli,
    2 pomidory,
    1 pierś z kurczaka,
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
    słodka papryka w proszku,
    sól, pieprz,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    olej

Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, kroimy w plastry lub półplastry. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na złoto na 3 łyżkach oleju, zdejmujemy z patelni. Na patelni pozostałej z kurczaka podsmażamy cukinię, papryki i cebulę, posypujemy solą, pieprzem i papryką, dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, podlewamy wodą, dusimy 5 min. Dodajemy pomidory, dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy fasolę czerwoną, kukurydzę oraz kurczaka. W ¼ szkl. wody rozrabiamy koncentrat, podlewamy potrawkę. Dusimy aż wszystkie składniki będą miękie. Podajemy z ryżem, kaszą lub chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować