Cukinia nadziewana mięsem mielonym pod żółtym beszamelem

  • wyświetlono: 2683 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nadziewana cukinia jest przepyszna! Potrafi nawet zwabić do kuchni mojego męża który co roku twierdzi ze nie lubi cukinii, dopóki nie spróbuje jej w tej wersji:)

neti_t
  • 70min

Składniki

2-3 cukinie
ok. 800g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 marchewka
pół papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
przecier pomidorowy
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki oliwy
ser żółty

przecier pomidorowy:
4-5 pomidorów
sól
pieprz
cukier

żółty sos beszamelowy:
2 łyżki masła
ok pół litra mleka
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
kurkuma
sól
pierz

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinia nadziewana mięsem mielonym pod żółtym beszamelem

  • 1. Przecier pomidorowy.
    Pomidory kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, gotujemy ok 20 min.,aż pomidory się rozpadną. Następnie przecieramy pomidory na sicie. Powstały przecier doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • 2. Żółty sos beszamelowy.
    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Następnie po woli wlewamy mleko i mieszamy. Gdy sos zrobi się gęsty doprawiamy solą, pieprzem, gałką i kurkumą.
  • 3. Cukinie kroimy wzdłuż,wyciągamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Powstałe łódeczki z cukinii posypujemy solą i pieprzem. Siekamy w kostkę cebulę, czosnek i paprykę a marchewkę ścieramy na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i cebulkę, jak cebula się zeszkli dorzucamy mięso mielone. Kiedy mięso przestanie być surowe dodajemy paprykę, marchewkę, środek z cukinii i zalewamy przecierem oraz doprawiamy solą, pieprzem, papryką W międzyczasie wkładamy łódeczki do rozgrzanego piekarnika do 170 st. aby zmiękły i przygotowujemy sos beszamelowy. Gdy przecier pomidorowy się zredukuje to wyjmujemy łódeczki z piekarnika i nadziewamy je mięsem, polewamy po wierzchu sosem beszamelowym i posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika do momentu aż cukinia będzie miękka.

Porady

Środek cukinii najlepiej wydrążyć małą łyżeczką. Jeśli cukinia jest duża i zawiera pestki to lepiej je wyrzucić, bo popsują smak dania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakimięso mieloneCukiniaSOS BESZAMELOWYcukinia nadziewana

Komentarze

Podobne przepisy

image-0d66mju

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

CUKINIA NADZIEWANA MIĘSEM MIELONYM w SOSIE...

Pomysł na szybki dwudaniowy obiad...

Żółta cukinia nadziewana

Dodane przez: zzewa

Żółta cukinia nadziewana

Jak wiecie bardzo lubimy faszerowane...

Zapiekany kalafior

Dodane przez: Mniam1

Żółty kalafior pod serowym beszamelem

Kalafior w serowym sosie smakuje...

nadziewana cukinia

Dodane przez: poziomkowa mamba

cukinia z mięsem mielonym

zamiast ziemniaków czy ryżu w zastępstwie...

ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Dodane przez: beetle

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Wspomnienie obiadu z dzieciństwa.

Cukinia z mięsem mielonym

Dodane przez: aleksandra9854

Cukinia z mięsem mielonym

Połączenie warzywa z mięsem w ciekawej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE