Cukinia nadziewana mięsem mielonym pod żółtym beszamelem

4.5 (201 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nadziewana cukinia jest przepyszna! Potrafi nawet zwabić do kuchni mojego męża który co roku twierdzi ze nie lubi cukinii, dopóki nie spróbuje jej w tej wersji:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2-3 cukinie
    ok. 800g mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    1 marchewka
    pół papryki czerwonej
    2 ząbki czosnku
    przecier pomidorowy
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżki oliwy
    ser żółty

    przecier pomidorowy:
    4-5 pomidorów
    sól
    pieprz
    cukier

    żółty sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    ok pół litra mleka
    2 łyżki mąki
    gałka muszkatołowa
    kurkuma
    sól
    pierz
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos beszamelowy

Cukinia nadziewana mięsem mielonym pod żółtym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przecier pomidorowy.
    Pomidory kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, gotujemy ok 20 min.,aż pomidory się rozpadną. Następnie przecieramy pomidory na sicie. Powstały przecier doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • 2. Żółty sos beszamelowy.
    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Następnie po woli wlewamy mleko i mieszamy. Gdy sos zrobi się gęsty doprawiamy solą, pieprzem, gałką i kurkumą.
  • 3. Cukinie kroimy wzdłuż,wyciągamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Powstałe łódeczki z cukinii posypujemy solą i pieprzem. Siekamy w kostkę cebulę, czosnek i paprykę a marchewkę ścieramy na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i cebulkę, jak cebula się zeszkli dorzucamy mięso mielone. Kiedy mięso przestanie być surowe dodajemy paprykę, marchewkę, środek z cukinii i zalewamy przecierem oraz doprawiamy solą, pieprzem, papryką W międzyczasie wkładamy łódeczki do rozgrzanego piekarnika do 170 st. aby zmiękły i przygotowujemy sos beszamelowy. Gdy przecier pomidorowy się zredukuje to wyjmujemy łódeczki z piekarnika i nadziewamy je mięsem, polewamy po wierzchu sosem beszamelowym i posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika do momentu aż cukinia będzie miękka.

Porady

Środek cukinii najlepiej wydrążyć małą łyżeczką. Jeśli cukinia jest duża i zawiera pestki to lepiej je wyrzucić, bo popsują smak dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować