CUKINIA NADZIEWANA KASZOTTO Z GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kaszotto to pyszna, jesienna potrawka z dodatkiem grzybów. Możemy użyć również innych, sezonowych warzyw jednak z grzybami smakuje nieziemsko. Kaszą nadziałam cukinie, posypałam parmezanem i pyszne, sycące danie gotowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
    1 cebula
    10 g suszonych podgrzybków
    4-5 pieczarek
    1 pomidor
    1 marchew
    około 1 litr bulionu ( użyłam rosołu z drobiu )
    1 ząbek czosnku
    kawałek cukinii
    2 łyżki oliwy
    natka pietruszki
    sól, pierze do smaku
    parmezan do posypania
    3 okrągłe cukinie

Cukinia nadziewana kaszotto z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby namaczany w wodzie, najlepiej na noc. Po kilku godzinach moczenia zagotowujemy grzybki, odcedzamy i studzimy.
    Z cukinii odcinamy kapelusiki, wydrążamy środki i gotujemy je w osolonej wodzie około 10 minut. Wyciągamy i osuszamy.
    Na wysokiej patelni, na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i czosnek aż się zrumienią. Wsypujemy opłukaną kaszę, dodajemy podgrzybki, tartą marchew, pokrojone pieczarki, cukinię,pokrojony pomidor i wlewamy bulion.
    Kaszę gotujemy na małym ogniu aż dobrze napęcznieje, stanie się miękka a płyny znacznie odparują.
    Na koniec doprawiamy danie do smaku, wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki i odrobiną tartego parmezanu.
    Cukinie nadziewamy kaszą, układamy na półmisku w którym można zapiekać, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku, 180 *C, około 10 minut aż ser się rozpuści.
    Cukinie podajemy ciepłe. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy