Cukinia i marchewka w zalewie octowej

4.75 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealna surówka na zimę. Pyszna i prosta do przygotowania. Surówkę naprawdę warto przygotować, i wcale nie trzeba trzymać się sztywno przepisu. Sama miałam problem z jego podaniem, bo zazwyczaj takie przetwory robię „na oko”, czasem jest więcej marchewki, czasem mniej. Zawsze wychodzi pysznie.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Zalewa (porcja na 3 słoiki litrowe)
    1l wody
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    0,5 szklanki octu 10%

    3kg cukinii
    1 kg marchewki
    5-6 cebul
    3-4 ząbki czosnku

    Sól
    Gorczyca
    Ziarenka ziela angielskiego
    Ziarenka pieprz
    Liście laurowe
    Olej
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Surówki Przetwory

Cukinia i marchewka w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, odciąć końcówki, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, wydrążyć miąższ z nasionami. Zetrzeć na tarce w plasterki, przełożyć na sito i posolić 2 łyżkami soli. Wymieszać i odstawić na 2-3 godziny.
    Cebulę obrać i pokroić w pióra (można zetrzeć na tarce jak cukinie). Wymieszać z cukinią i odstawić. Cukinia straci nadmiar wody, a cebula zmięknie i straci ostrość.
    Marchewki obrać i również zetrzeć na tarce w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą osoloną 1 łyżką. Zagotować, trzymać na małym ogniu 5-8 minut, uważając by nie była zbyt miękka. Po czym odcedzić i przestudzić.
    Warzywne składniki sałatki wymieszać. Ziarenka czosnku obrać i zatrzeć na drobnej tarce, dodać do pozostałych warzyw, wymieszać.
    W każdym słoiku umieścić 1-2 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziarenek pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Sałatkę przełożyć do słoików, dociskając i pozostawiając 2cm miejsca od góry.
    Składniki zalewy zagotować. Zalewą zalać surówkę, tak by warzywa były przykryte. Na wierch wlać łyżkę oleju, słoiki zakręcić.
    Gotowe słoiki zapasteryzować - na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc do małej i pasteryzować tak słoiki przez około 5-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Pasteryzacja

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
marchewka w octowej zalewie

To może cię zainteresować