Warzywa grillowane w magiczny sposób zmieniają swój smak. Moim zdaniem zyskują na smaku;). Jeśli dodamy ulubioną mieszankę ziół, doznania smakowe nieziemskie;)
Cukinia grillowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania marynaty: do średniej wielkości miski wlewamy oliwę, dodajemy do niej, sól, pieprz i przyprawę do sałatek z płatkami kwiatów (jeśli macie swoją ulubioną mieszankę, równie aromatyczną śmiało dodajcie) Mieszamy składniki marynaty , aby się "połączyły".
2.Cukinie myjemy,suszymy,kroimy w plastry (grubość zależy od was) Przekładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy plastry cukinii w marynacie. Pozostawiamy na kilka minut aby cukinia przeszła aromatem ziół.
3.Na rozgrzany grill kładziemy tackę do grillowania i na niej grillujemy cukinie do miękkości. Około 2-3 minut z każdej strony.
Podajemy jako dodatek do potraw lub jako samodzielną przekąskę.
4.* możemy grillować bezpośrednio na ruszcie grilla,ja tego nie robię ,gdyż wpadają mi po prostu plastry do środka grilla
Komentarze