Cukinia faszerowana z piekarnika

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Któż jej nie lubi

  • 60 min

Składniki:

  • 2-3 cukinie okrągłe
    300 g mięsa mielonego
    sól
    pieprz
    majeranek
    pół łyżeczki suszonych pomidorów
    1 pomidor
    2 ząbki czosnku
    pół cebuli
    100 g żółtego sera
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia faszerowana z piekarnika 1. Cukinie umyć, odciąć korzonek tworząc przykryweczkę. Wydrążyć cukinie. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso , smażyć i rozdzielać na drobniejsze kawałeczki, następnie dodać połowę wydrążonej cukinii , posiekanej uprzednio. (Resztę można zużyć do leczo lub zupy).
  • Cukinia faszerowana z piekarnika 2. Dodać przyprawy i pomidor pokrojony w kostkę , wysmażyć i odparować nadzienie. Przestudzić, na koniec dodać starty na tarce żółty ser i całe nadzienie włożyć do wnętrza cukinek.
    Cukinie nasmarować oliwą, ustawić w naczyniu żaroodpornym , podlać ok pół szkl wody, okryć folią aluminiową i zapiec ok 45 min. Podać z pieczonymi ziemniaczkami i sosem np koperkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować