Cukinia faszerowana ryżem i rybą z koperkiem

5 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , szybkie do przygotowanie danie . Doskonale sprawdzi się na spotkanie w gronie rodziny czy znajomych . Cieszy fakt , że danie szybko znika z talerzy :)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 młode cukinie
    1/2 ugotowanego woreczka ryżu
    200 g ryby - u mnie dorsz czarny
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    1/2 cebuli
    2 łyżki masła klarowanego
    2 szczypty przyprawy Harissa
    sól i pieprz czarny mielony do smaku
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia posmarowane masłem
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana ryżem i rybą z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia faszerowana ryżem i rybą z koperkiem 1. Cukinię myję , osuszam , kroję na kawałki - 5-6 cm , wydrążam środki . Cukinię w wewnątrz osypuję lekko solą i pieprzem . Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle , dodaję czosnek i 1/4 posiekanych środków z cukinii , podsmażam . Do do ryżu dodaję posiekaną drobno rybę , koperek , cebulkę z dodatkami , doprawiam harissą , solą i pieprzem . Farszem napełniam przygotowaną cukinię , ustawiam w naczyniu do pieczenia , skrapiam masłem , piekę ok . 30 minut w temperaturze 180 stopni .

Porady

Tak przygotowaną cukinię podaję jako posiłek w towarzystwie lekkiej sałatki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ryż Dorsz Cebula Masło Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować