Cukinia faszerowana ryżem i owocami morza

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wczoraj przygotowywałam cukinię, którą nadziałam farszem ryżowo-pieczarkowym z owocami morza . Pieczona w piekarniku smakowała doskonale. Do tego sos na bazie pasty harissy. Wyborne danie. Polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • Średnia cukinia
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz, tymianek, bazylia, 2 ząbki czosnku
    torebka ryżu białego
    200 g pieczarek
    cebula
    2 jajka
    200 g mieszanki owoców morza(małże, kalmary,ośmiorniczki, krewetki koktajlowe)
    sos:
    łyżeczka pasty harissy
    2 łyżki majonezu

Cukinia faszerowana ryżem i owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz ryżowo-pieczarkowy z owocami morza 1. 1.Przygotowujemy farsz :
    - cebulka poszatkowana i podduszona na oliwie, pieczarki pokrojone drobno i także podduszone, wymieszane z ryżem ugotowanym wg przepisu
    - dodać jajka i owoce morza rozmrożone, wymiesza cwszystko w misce i przyprawić.
  • cukinie surowe faszerowane 2. 2.Cukinię myjemy, obieramy ze skóry, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy miąższ z pestkami.
    3.Na blasze posmarowanej tłuszczem - masłem lub oliwą kładziemy wydrążone cukinie i nadziewamy je przygotowanym farszem
  • faszerowana cukinia 3. 4. Piec w 200 stopniach ok. 1-1,5h pod przykryciem, podlewać wodą.
    5. Podawać z sosem (harissę wymieszać z majonezem i łyżeczką oliwy z oliwek)

Porady

jesli nie masz pasty harissy, można użyć sosu chilli.

Komentarze

Podobne przepisy