Cukinia faszerowana po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Świetnym pomysł na smaczny i sycący obiad!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    ( 4 porcje )
    - cukinia - 2 szt
    - mięso mielone - 400 g
    - jajko - 1 szt
    - ryż - 100 g
    - papryka czerwona - 1 szt
    - kukurydza - 100 g
    - cebula - 1 szt
    - koncentrat pomidorowy - 50 g
    - czosnek - 1 ząbek
    - ser cheddar - 100 g
    - sól , pieprz , chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:



    Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki.

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

    Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).

    Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju.

    Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.

    Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

    Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie.

    Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego
    ( podlewamy bulionem )

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.

    Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia.

    * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową.

    Podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Farsz Kabaczek Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować