Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru cukinii z ogródka. W tej wersji jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Jedna tylko uwaga-gdy mamy małą cukinię omijamy etep podpieczenia w piekarniku, w tym przypadku nadziewamy surową i zapiekamy, starsze sztuki lepiej zapiec.

Polecam.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub dwie średnie
    ½ kg mielonego mięsa od szynki
    2 cebule
    30 dag pieczarek
    1 łyżka masła
    Jarzynka do smaku lub sól
    Pieprz świeżo mielony gruboziarnisty do smaku
    1 łyżka przyprawy do mięsa

    Kruszonka:
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    6 łyżek startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połowę, miąższ z nasionkami wydrążyć, odrzucić, środek cukinii obsypać jarzynką lub solą oraz pieprzem, ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika na czas przygotowania farszu .
  • Przygotowanie 2. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić, dodać mięso, oprószyć solą lub przyprawą do mięsa oraz pieprzem, smażyć całość 10 minut.
  • Przygotowanie 3. Kruszonka:
    Jajko rozkłócić widelcem, wsypać bułkę tartą, dodać starty parmezan, wymieszać palcami, kruszonka ma być sypka.
  • Przygotowanie 4. Podpieczoną cukinię wyjąć, nałożyć farsz, posypać kruszonką i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 45-50 minut w zależności od tego jak twarda jest cukinia.

Porady

Parmezan w kruszonce możemy zastapić każdym innym serem o ostrej nucie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Parmezan Pieczarki Warzywa Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować