Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste, efektowne i pyszne danie, które nie wymaga za dużego nakładu pracy - Jeśli więc lubicie kuchnię azjatycką, mielone mięso i warzywa to ja Wam polecam.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 okrągłe cukinie
    500 gram mięsa mielonego wieprzowego
    2 ząbki czosnku
    3-4 plasterki imbiru
    1 papryczka chilli
    6 grzybków mun
    ½ słoika pędów bambusa
    ½ słoika kiełków fasoli
    1-2 łyżeczki cukru
    1łyżka sosu chilli
    2 łyżki sosu sojowego
    oliwa
    Sól, pieprz
    Dodatkowo
    Szczypiorek, ziarna sezamu (opcjonalnie )
    Ryż
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy kroimy drobno.

    Na patelnie wrzucamy posiekany drobno czosnek, imbir i chilli – kiedy z patelni zacznie unosić się ich zapach wlewamy odrobinę oleju smażymy 1 minutę. Na patelnie dodajemy mięso mielone – mieszamy i smażymy aż nabierze ładnego złotego koloru (około 5 minut). Do zarumienionego mięso wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy pokrojone grzyby mun, pędy bambusa i kiełki fasoli – dusimy pod przykryciem około 15 minut. Do mięsa dodajemy sos sojowy, cukier i sos chilli dusimy kolejne 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem – odstawiamy.

    Okrągłe cukinie myjemy, osuszamy. Ostrym nożem odcinamy górę i za pomocą łyżeczki do herbaty wydrążamy z nich środek. Cukinie oprószamy solą i pieprzem. Do tak przygotowanej cukinii nakładamy farsz i przekładamy cukinie do naczynia żaroodpornego, wlewamy ½ szklanki wody. Cukinie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie folię ściągamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

    Cukinie serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, posypane szczypiorkiem i sezamem, a także sosem chilli, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować