Cukinia faszerowana mięsem mielonym ze szpinakiem

  • wyświetlono: 1094 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taka cukinia to doskonały pomysł na obiad, ale nie tylko.

Składniki

1 średnie cukinie,
15 dag świeżego szpinaku,
ok 40 dag mięsa mielonego,
½ cebuli,
3-4 ząbki czosnku,
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
kulka mozzarelli,
sól, pieprz, ostra i słodka papryka, curry,
olej do podsmażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym ze szpinakiem

  • 1. Cukinie myjemy, przecinamy na dwie długie połowy i wydrążamy środek, aby powstały nam korytka.
    Na oleju podsmażamy cebulę i dodajemy mięso, następnie dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku, dusimy około 15-20 min.
    Na drugiej patelni podsmażamy szpinak z czosnkiem, następnie dodajemy do mięsa i wszystko mieszamy.
    Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i układamy na blaszce. Na górę układamy plasterki mozzarelli.
    Zapiekamy około 30- 40 min w temp 180 stopni, aż ser nam się zarumieni.

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszej cukinii.
Do farszu możemy również dodać trochę  startego sera.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Spaghetti ze szpinakiem

Dodane przez: Cukiereczek

Spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym

Czy spaghetti musi być zawsze pomidorowe?...

image-0dlr1m8

Dodane przez: natalia2004

cukinia faszerowana mięsem mielonym (jak...

Pyszna alternatywa dla gołąbków.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: EdytaiArtur

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Coś dla prawdziwych smakoszy.

image-0rtejqf

Dodane przez: monika016

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Jak odmienić nudne ziemniaki?:)...

Cukinia faszerowana kuskusem, świeżymi grzybami leśnymi i mięsem mielonym

Dodane przez: Violetka76

Cukinia faszerowana kuskusem, świeżymi grzybami...

Sezon na grzyby i warzywa trwa,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE