Cukinia faszerowana mięsem mielonym z kaszą orkiszową, pieczarkami i papryką

4.5 (199 ocen)

Pyszna cukinia z wyjątkowym nadzieniem. To doskonały pomysł na obiad, ale nie tylko.Bardzo prosta w wykonaniu :)

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub 2 średnie,
    50g kaszy orkiszowej,
    ok 45-50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
    ½ cebuli,
    4-5 pieczarek + opcjonalnie 2 do położenia na serze
    4-5 paseczków czerwonej papryki,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    ok. 50 g startego żółtego sera,
    przyprawa do mięsa,
    przyprawa do pizzy,
    olej do podsmażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z kaszą orkiszową, pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, przecinamy na dwie długie połowy i wydrążamy środek, aby powstały nam korytka.
    Na oleju podsmażamy cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę i dodajemy mięso, następnie dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa mielonego, dusimy około 15-20 min.
    Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, dodajemy do mięsa.
    Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie, posypujemy startym serem, układamy podsmażone plasterki pieczarek, kawałki papryki, posypujemy przyprawa do pizzy i układamy na blaszce.
    Zapiekamy około 35- 45 min w temp 180-190 stopni, aż ser nam się zarumieni.

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszej cukinii. Do farszu możemy również dodać trochę startego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować