Cukinia faszerowana mięsem mielonym w sosie marinara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej rozgrzać na patelni,dodac mięso i podsmażyć. Jeśli potrzeba mozna odsączyć z wytopionego tłuszczu.
2.Sos marinara: Oliwę rozgrzać dodać drobno posiekany czosnek, poddusić. Pomidory zmiksować w blenderze, dodać do czosnku, dolać wody tak aby sos nie był za gęsty, dodać sól, wszystko razem zagotować. Pod koniec dodać oregano i bazylię. Jeśli sos jest za kwaśny dodać odrobinę cukru.
3.Do mięsa dodać sos chwilę pogotować następnie dodać jajko, bułkę tartą, ser parmezan oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
4.Cukinię przekroić na pół, wydrążyć środek oraz ściąć delikatnie zaokrąglona powierzchnię cukini na płasko wtedy będzie ona lepiej sie układała podczas pieczenia.
5.Na każdą cukinię nakładać mięso i posypać serem mozzarella.
6.Pieczenia ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze