CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM W SOSIE MARINARA

0 (0 ocen)

Świetny sposób an wykorzystanie cukini, polecam jako przystawkę lub kolację.

Składniki:

  • 8 młodych cukiń
    1/2 kilograma mięsa mielonego
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki sera parmezan
    sól, pieprz

    1 szklanka sosu marinara

    Sos marinara:
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 puszki pomidorów w całości
    1/4 szklanki oleju z oliwek
    1 łyżeczka soli
    bazylia, oregano do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Cukinia faszerowana Przystawki

Cukinia faszerowana mięsem mielonym w sosie marinara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzać na patelni,dodac mięso i podsmażyć. Jeśli potrzeba mozna odsączyć z wytopionego tłuszczu.
  • 2. Sos marinara: Oliwę rozgrzać dodać drobno posiekany czosnek, poddusić. Pomidory zmiksować w blenderze, dodać do czosnku, dolać wody tak aby sos nie był za gęsty, dodać sól, wszystko razem zagotować. Pod koniec dodać oregano i bazylię. Jeśli sos jest za kwaśny dodać odrobinę cukru.
  • 3. Do mięsa dodać sos chwilę pogotować następnie dodać jajko, bułkę tartą, ser parmezan oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  • 4. Cukinię przekroić na pół, wydrążyć środek oraz ściąć delikatnie zaokrąglona powierzchnię cukini na płasko wtedy będzie ona lepiej sie układała podczas pieczenia.
  • 5. Na każdą cukinię nakładać mięso i posypać serem mozzarella.
  • 6. Pieczenia ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować